Strömavbrott är ovanliga i Sverige. De är tyvärr lite vanligare här i Indien. Att hålla datorerna igång är relativt lätt med batteridriven avbrottsfri kraft, värre är det med luftkonditioneringen. När det är varmt och strömavbrott är det svårt att tänka.
Under förra året hade vi två timmar strömavbrott per dag på grund av elektricitetsbrist i delstaten. Till skillnad från många andra IT företag så har vi inte investerat i någon dieselgenerator. Istället har vi använt avbrottsfri kraft med batteri som räckt upp till 4 timmar. Det hade räckt bra under mer än 15 år men 2 timmar utan luftkonditionering när det är 36 grader varmt blev för mycket. Vi bestämde oss för att istället investera i solpaneler med batteribackup.
Nu är vi helt oberoende av extern strömtillförsel och kan fortsätta jobba som om inget hänt under dagtid. Alla väsentliga system för halva kontoret är kopplade till solpanelerna. Skulle det bli strömavbrott så kommer inte skrivare och en del andra icke-kritiska system att fungera men vi har 260 kvadratmeter kontorsyta inklusive vårt serverrum där luftkonditionering, belysning, datorer fortfarande fungerar. Som tur är det soligt större delen av året. Men även när det inte är det (till och med på kvällen eller natten) kan vi köra på som vanligt under flera timmar.
Lönar det sig? Ja och nej. Det tar många år tills vi har betalt av investeringen. Visserligen får vi 25 års garanti på solpanelerna, men batterier behöver bytas vart femte år. Men eftersom vi kan fortsätta att jobba utan störning har kostnaderna för avbrott eliminerats. Dessutom var vi tvungna att byta ut vår luftkonditioneringsutrustning och den nya drar mycket mindre ström. Summa summarum så går det nog ungefär jämt ut kostnadsmässigt men vår produktivitet förbättras vilket förhoppningsvis ökar våra inkomster.
Sen produceras en avsevärd del av Indiens el i kolkraftverk. Att minska vår negativa påverkan på miljön är ju också något positivt.