Vad behöver du veta om du skall besöka oss?

När våra kunder planerar att besöka oss har de oftast en massa frågor om Indien och vad man skall tänka på. Det kan röra sig om hur vädret är, hur man klär sig, om det finns några tropiska sjukdomar, etc. Vi har sammanställt den här sidan för att försöka svara på de vanligaste frågorna. Vi hoppas att du blir lockad att besöka oss!

Chennai eller Madras – vad heter stan egentligen?

Många frågar oss om vi finns i Chennai eller Madras. De flesta har ett hum om var Madras ligger, men har inte hört talas om Chennai. Så här är det – 1997 i samband med Indiens 50-årsjubileum bytte ett antal städer i Indien namn till namn som är mer korrekta på de lokala språken än de namn som engelsmännen gav. Madras hette redan tidigare Chennai på det lokala språket tamil, så det var naturligt att ändra till ett genuint indiskt namn på båda språken. Men samtidigt så säger många fortfarande Madras så det går bra att säga vilket som. Flygplatsförkortningen heter fortfarande MAA, och exportzonen som företaget ligger i heter Madras Export Processing Zone (MEPZ).

Hur kommer man till Chennai?

Många flygbolag har direktflyg från Europa till Chennai. Bland dem kan nämnas; British Airways (via London), Lufthansa (via Frankfurt), Air France (via Paris), KLM (Via Amsterdam) samt Jet Airways (London). In addition, there are a large number of airlines offering indirect flights to Chennai: Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways, Air Lanka, Gulf Air, Saudi Air, Malaysian Airlines and Air India.

Dessutom finns det ett stort antal flygbolag som via mellanlandning tillhandahåller flygningar till Chennai: Air India, Air Lanka, Malaysian Airlines, Singapore Airlines. En del av flygbolagen i Mellanöstern är intressanta alternativ eftersom de ofta har direktflyg från Köpenhamn och Stockholm och man på så sätt kan undvika mer än ett byte – t.ex. Emirates, Qatar Airways, Oman Air, Gulf Air och Saudi Air. Sen finns det ytterligare flygbolag som flyger till Delhi eller Mumbai (f.d. Bombay), t.ex. Finnair och Virgin Atlantic.

Om man flyger till Mumbai eller Delhi så kan man också åka med bra inrikesflyg t.ex. AirAsia, Air India, Indigo, Spice Jet eller Vistara. Eftersom det kan ta lång tid att byta flyg i Indien och eftersom man måste ta ut sitt bagage, för att gå igenom tullen och sen checka in det igen, rekommenderar vi dock att flyga med en internationell flight som landar direkt i Chennai såvida man inte har andra skäl att besöka andra städer i Indien.

Behöver man Visum?

De flesta nationaliteter behöver visum för att resa till Indien. Såvida du inte har ett indiskt pass eller är av indiskt ursprung och har PIO (”Person of Indian Origin”)/OCI (Overseas Citizen of India) så behöver du sannolikt ett visum. Kontakta Indiska Ambassaden i Stockholm. Om du avser att besöka Indien flera gånger kan du ansöka om ett multi-entry affärsvisum. Du behöver också en inbjudan från oss. Om du avser att besöka Indien flera gånger kan du ansöka om ett multi-entry affärsvisum. Du behöver då också en inbjudan från oss.

Notera att det nu finns ett digitalt visum så att man kan ladda upp de dokument som krävs och betala och sen få visumet stämplat i passet på flygplatsen i Indien vid ankomst. Detta visumet kräver ingen inbjudan varken för turism eller affärer men ger å andra sidan dig bara 30 dagar i landet.

Hur bor man?

Vi kan rekommendera och hjälpa till med bokning av hotell i Chennai. Ofta blir det billigare än att boka via en resebyrå. Ett bra mellanklasshotell kostar mellan SEK 500-700 kronor natten. Ett bra mellanklasshotell kostar mellan 500-700 kronor natten. Ett sådant hotell har normalt en bra restaurang, en pub och ibland en pool. De lyxigaste femstjärniga hotellen kan dock kosta mycket mer. Vi rekommenderar Residency Towers (4*), Raintree (4*), Hablis (5*) och Radison Blue (5*). Dessa hotell ger bra värde för pengarna. Hablis och Radison ligger närmast vårt kontor. Andra dyrare hotell som också ligger hyfsat nära är Hilton och Park Hyatt.

Kan man använda kreditkort? Behöver man kontanter?

Det finns ingen anledning att växla till sig några rupies utomlands. Man får mycket bättre kurs på indiska internationella flygplatser (notera att växling oftast sker i ankomsthallen medan man väntar på bagaget och det kanske inte går att växla när man väl gått genom tullen). Men man kan också ta ut pengar från de flesta bankers bankomater (ATM). Kreditkort fungerar bra på hotell, restauranger och de flesta affärer och varuhus. Men för att betala en taxi, köpa mineralvatten eller handla i souveniraffärer kan man behöva betala kontant.

Vill man trots allt växla så är det värt att notera att man för svenska kronor oftast inte får speciellt bra kurs, vi rekommenderar istället att ha USD, GBP eller Euro. Den indiska Rupien skrivs nu för tiden mest med rupeetecknet – ₹ den internationella ISO-koden är INR; lokalt kan den också ibland skrivas som Rs. (eller Re för en rupie). Hundratusen Rupies kallas ”lakh(s)” och 10 miljoner Rupies är en ”crore(s)”. Växlingskursen ligger idag (29/7-2023) ungefär på ₹7.80 för en svensk krona. Man får ganska mycket för pengarna i Indien. Vi brukar räkna rupies som kronor, men det gäller för mat och enkla saker. Denna ekvation stämmer dock inte alltid för lyxartiklar.

Men Indisk mat är väl jättestark?

Ja en del indisk mat är jättestark men långtifrån all. Dessutom i en stad som Chennai finns det också olika internationella restauranger. Restauranger är generellt billiga jämfört med Sverige. Man kan få ett bra mål mat för mindre än 20 kronor. Även lyxkrogar så är priserna mycket överkomliga (möjligen bortsett från priset på vin och sprit där staten lägger på mycket höga lyxskatter). På de bästa restaurangerna i Chennai kan en huvudrätt kosta mellan 80 och 200 kronor men då kan både kvalitet och service vara i världsklass.

Det finns internationella snabbmatsrestauranger (McDonalds, KFC och Pizza Hut) men de är relativt ovanliga. Indisk mat smakar gott och varför inte passa på och äta något som man inte kan få hemma. Notera att sydindisk mat skiljer sig en hel del från vad man kan hitta på indiska restauranger i Sverige. Ett relativt nytt koncept är grillrestauranger som Barberque Nation och SeagreeGlobal Grill. På senare tid så har det börjat dyka upp lite pubar. Vi kan t.ex. rekommendera den delvis svenskägda puben 10, Downing Street eller den irländska “The moon and the sixpence”.

Hur tar man sig runt?

Uber och Indiska OLA är flexibla och billiga och man kan boka med en app och ange både var man vill bli upphämtad och vart man skall. Det går också att via bilföretag hyra en luftkonditionerad bil med chaufför för några hundra svenska kronor per dag. Vi kan ofta boka bil åt gäster billigare än vad hotellen erbjuder.

Billiga trehjuliga taxis så kallade ”Autos” (eller ”Autorikshaw”) finns överallt. Trots att chaufförerna knappt pratar någon engelska kan man ganska enkelt förhandla sig fram till ett pris till vart man vill åka.”Share autos” kör enligt fasta rutter och tar normalt runt 10. Det finns också pendeltåg och luftkonditionerad tunnelbana.

Hur tar man sig runt och hur tar man runt på stan?

Chennai är en mycket mer traditionell än Delhi, Bangalore eller Mumbai. De flesta kvinnor klär sig i traditionella indiska kläder som Sari eller ”Salwar Kamez” (tunika). En hel del män man ser i gatubilden klär sig också i ”dhoti” eller ”lunghi” även om IT generationens män i huvudsak klär sig västerländskt. Det är inte alltid lätt att gå i Chennai. Bortsett från några av huvudgatorna (Mount Road, Nungambakkam Highroad, Poonemalle High road etc. så finns det praktiskt taget inga trottoarer vilket gör det svårt att gå. Men det är lätt att ta sig runt med en Auto-Rickshaw så skall man bara runt inom ett mindre område så rekommenderar vi att pröva på dessa exotiska 3-hjuliga taxis. Men trots att de officiellt måste använda sin taxameter så måste man normalt diskutera priset innan man åker.

Chennai är en färgfylld stad med massor av vackra och glada ansikten. Man hittar hinduiska tempel i de flesta gathörn, men det finns också gott om ganska betydande religiösa minoriteter som kristna, muslimer, jains och sikher. Människor från de olika religionerna lever fridfullt sida vid sida. Religion är viktigt i Indien men i allmänhet är man mycket tolerant mot andra religioner.

Man ser mindre fattigdom i Chennai än i en del städer i norra Indien, men det finns ändå betydande behov. Chennai stad har drygt 6 miljoner invånare, men med förorter så ligger nog befolkningen i samma storleksordning som hela Sveriges befolkning. Detta till trots så är staden inte är så där särskilt stor till ytan. Chennai känns bortsett från trafiken inte alltid som en storstad. De flesta människor bor i by-liknande områden och man ser många palmer. Kollektivtrafiken trots att den kan se kaotisk ut, är ofta relativt välorganiserad med pendeltåg, frekventa bussar och luftkonditionerad tunnelbana.

Vilka sevärdheter finns i Chennai?

En del byggnader som kan vara värda att se är: Madras High Court, Chennai Art museum, Fort St. George, St. Mary’s church, Chennai Central Railway Station och Valluvar Kottam, Några Hinduiska tempel som t.ex. Kapelaswaram och Marundeeswarar samt några gamla brittiska administrationsbyggnader är också värda att se. Men man skall inte åka till Chennai för att titta på byggnader. Det finns bättre skäl: människorna, färgerna, dynamiken men också landsbygden runt omkring med risfält och små byar. Den kända Marina Beach som uppstod då den nuvarande hamnen byggdes är en av världens bredaste och största stränder.

Vad har man på sig?

Klädstilen är relativt informell. Man ser praktiskt taget aldrig någon som använder kavaj. Men långärmad skjorta och långbyxor är normalt i de flesta kontorsmiljöer. Kvinnor skall tänka på att Indien är väldigt konservativ och använda kläder därefter. Västerländska kvinnor som jobbar i Indien klär sig oftast Indiskt, men konservativa västerländska kvinnokläder går också bra. Men det börjar sakta luckras upp.

Klarar man sig med engelska?

Även om det lokala språket är tamil så fungerar engelska utmärkt och många du kommer att träffa har läst i skolor med engelska som undervisningsspråk. Även de fattigare delarna av befolkningen förstår normalt tillräckligt med engelska för att språket inte skall vara något stort problem för besökare. Man kan nog säga att Engelska fungerar bättre än i en hel del europeiska länder. Detta är sant i storstäder som Chennai, men åker man ut på landet så talar de flesta bara tamil. Många svenskar brukar tro att tamil kommer från Sri Lanka, men det är tvärtom. Tamilerna på Sri Lanka kom från Sydindien.

Vad kan man köpa?

Kläder och tyg är billigt. Om man tänker stanna mer än en vecka kan man få kläder uppsydda av en bra skräddare. Märkeskläder finns och kostar i allmänhet mycket mindre än i Sverige. Bland de märken som säljs finns Benetton, Lacoste, Levis, Lee, Louis Philippe, Van Heusen, Arrow, Nike och Reebok. Bortsett från originalbutiker så finns det också fabriksförsäljning där man kan köpa ännu billigare. Men i andra affärer kan man få se upp eftersom det också finns förfalskningar. Det finns också gott om traditionella hantverksvaror i trä, marmor, sten, mässing mm. I en del mindre hantverksbutiker får man pruta, vilket man däremot aldrig gör i vanliga affärer. I små affärer som säljer souvenirer kan man pruta men i större affärer gör man inte det.

Finns det några andra turistmål runt omkring?

Mammalapuram eller Mahabalipuram, som byn hette i historisk tid , då den var hamnstad i kungariket Palava Kingdom (och ofta kallas nuförtiden också), är en liten fiskeby ca. 60km söder om Chennai. Det finns ett antal lyxhotell och intressanta arkeologiska lämningar (i samband med Tsunamin 2004 upptäckte man att flera kvadratkilometer av havsbotten utanför också är täckta av lämningar från 6-700 talet e. Kr). Massturismen lyser med sin frånvaro.

Bortsett från en avspänd stämning, stora härliga vågor – man kan hyra surfingbräda, så finns det ett antal trevliga restauranger längs stranden. Stentemplet på stranden dateras till 670 talet och det finns också ett berg bakom byn som är fyllt med fornlämningar. Vi rekommenderar följande hotell: Ideal Beach Resort (4*) samt Radison Blue (5*)och Taj Fisherman’s Cove (5*). Radison Blue ligger inom gångavstånd från de flesta arkeologiska sevärdheterna.

Längs stranden finns många strandrestauranger som serverar nyfångad fisk och skaldjur. På huvudgatan ligger hotellet Mamalla Heritage Hotel med restaurangen Golden Palette, som är en mycket bra klassisk sydindisk vegetarisk restaurang.

På vägen till Mamalapuram ligger Dakshina Chitra, en indisk version av Skansen, som är väl värt ett besök.

Lite längre ner längs kusten ligger den gamla franska kolonin Pondicherry med breda gator. Kyparna på en del av restaurangerna kan fortfarande ta order på franska.

Om du bokar långt i förväg går det också att åka till Andaman and Nicobar Islands – en ögrupp mellan Chennai och Singapore, som är några av de mest orörda paradisöar som ännu finns kvar. Det finns fina rev för dykning och många närmast orörda stränder.

Hur är vädret i Chennai?

Våra indiska vänner skojar ofta och säger att det finns tre årstider i Indien, en het, en hetare och en hetast. Men vi tycker inte det är så illa… Närheten till ekvatorn och till kusten gör att skillnaderna mellan årets varmaste och kallaste dag inte är så stora som i Sverige. Tabellen nedan visar ungefärlig temperatur och vädertyp för olika perioder. Tvärtemot vad vi är vana vid hemifrån så är vädret relativt förutsägbart, bortsett från under monsunen. Temperaturerna nedan är i Celsius. Indien använder i huvudsak SI enheter (bortsett från att hus och byggnader mäts i tum/fot).

Vilka säsonger är det?

Period Väder Dagtemperatur Natttemperatur
December – Mars I December är vädret som regel mulet, men det regnar inte så mycket jämfört med huvuddelen av monsunen. I januari är det svalt men soligare. Slutet av December och Januari är bästa månaderna att besöka Chennai. Men strandhotellen söder om stan blir normalt fullbokade om man inte bokar i tid! 25-32° 18-25°
April – Juni Klara skyar, väldigt varmt, topptemperaturer kan i senare delen av Maj gå upp över 40 grader. Men det är normalt bara några få dagar per år som det blir så varmt. Normalt håller sig temperaturen under 40. Men mellan april och mitten på juni är inte den bästa tiden att resa hit om man vill kunna vara utomhus. 35 – 41° 25 – 30°
Juli – September Summer monsoon, or more correctly the Southwest Monsoon. As the wind from the west drives the clouds over the South Indian mountain range, the rainfalls become fewer and you get overcast weather with occasional showers. Normally this means that the temperature remains within a comfortable range and the weather is not too different from summer days in the UK, though perhaps a few degrees warmer and a bit more humid between the showers.

Sommarmonsun. (Kallas sydvästmonsunen). Eftersom molnen gått över den sydindiska bergskedjan så blir det inte så mycket nederbörd, men vädret är halvmulet och man får en och annan regnskur. Normalt gör det att temperaturen håller sig inom vad man kan klara.

28 – 35° 24 – 28°
Oktober – November Den riktiga monsunen (Nordostmonsunen). Det kan regna riktigt mycket under denna perioden (dock inte så mycket som på östkusten under sydvästmonsunen). Trots det kan man också få en och annan solig dag. Temperaturen är normalt ganska behaglig, men det händer att delar av stan blir översvämmade. 25 – 33° 22 – 26°

Hur kommer man till  kontoret?

Vårt kontor finns i en tullfri exportzon som heter MEPZ (Madras Export Processing Zone). Den ligger ca. 6 km från flygplatsen. Vårt kontor finns på andra våningen i SDF II, Unit 26-27. Om du är på väg dit kan du ringa +91-44-2262 7541 så hjälper vi till att hitta vägen. Vår adress hittar du på vår kontaktsida.

Tropiska sjukdomar och vaccinationer

Många besökare frågar i förväg om det finns risk att man blir sjuk när man reser till Indien. Men faktum är att det är väldigt ovanligt med farliga tropiska sjukdomar i Södra Indien. Eftersom den mesta maten kokas så är det bara vattnet man måste se upp med. Numera är det också klorerat så risken för magsjuka har gått ned. Bortsett från de finare hotellen där myndigheterna kräver att allt bordsvatten som serveras skall vara behandlat, så rekommenderar vi att bara dricka mineralvatten.

Malaria finns i Indien, men är väldigt ovanligt i Sydindien (under 2012 hade mindre än 0.2% av befolkningen i Chennai haft Malaria). Dessutom är malariatypen som förekommer här (P. Vivax) inte den värsta sorten. Om du bor i ett luftkonditionerat rum så är risken att få malaria även under många år i Chennai praktiskt taget noll och vi rekommenderar inte någon malariaprofylax. De flesta utlänningar som bor i Chennai under längre perioder använder ingen profylax. Antagligen är risken för biverkningar betydligt större än risken för malaria. Men för all del diskutera med infektionskliniken i Sverige innan du åker hit. Efter många års vaccinationskampanjer så är Polio nu ytterst ovanlig. Trots att vissa tropiska sjukdomar som TyfoidfeberDenguefeber, Japansk Encephalit och Chikungunya förekommer så är de tämligen ovanliga. Det bästa rådet är att försöka undvika myggbett vilket man kan göra genom att sova i luftkonditionerat rum, använda myggnät och myggmedel. Det enda som är farligare än hemma är antagligen trafiken!!!

Referenser