Chose to live

Hur skulle världen se ut utan dig?


Har du nånsin tänkt på hur annorlunda världen skulle bli när du inte finns längre? Man kan givetvis komma upp med oändligt många svar på den frågan. Men de flesta tänker inte så när de bestämmer att avsluta sina liv. COVID 19 pandemin har drivit många till ett självdestruktivt läge.  Det förvånar mig, hur ett litet virus har så totalt ställt våra liv upp-och-ned. Några månader med Coronapandemi har skapat psykologiska trauman för många. När jag läser att unga och livfulla, gamla och mogna, fattiga och rika har begått självmord så skrämmer det mig. Det är fruktansvärt att tänka på hur dessa självmord förstört situationen för deras familjer.

En del tar livet av sig eftersom de förlorat sina jobb, medan andra bestämmer sig att fly från ångest och fruktan på grund av isolering och karantän. Säkerligen beror en del av detta på social isolering.  Vi har aldrig upplevt något liknande. Under de sista decennierna har tempot gått upp jämfört med för länge sedan och en plötslig inbromsning påverkar oss. Det känns hemskt att de som väljer att avsluta sina liv inte kände någon mening att leva längre.

Hari Singh, drygt 80 och ägare av Iruttu Kadai Halwa (Ett välkänt indiskt godisföretag) i södra Tamil Nadu, hängde sig själv efter att han fått reda på att han testats positiv för Covid19. En mänska som haft kapacitet och möjlighet att driva ett hundraårigt väletablerat företag under många år hade inte uthållighet att gå igenom denna utmaningen. Vart tog alla livserfarenheter han fått under livet vägen?

Vi tenderar lätt att se saker från den negativa sidan och älta det negativa mer och mer som om inget annat fanns. Det krävs beslutsamhet och kanske en extra spark där bak för att bryta detta mönster och tänka rationellt istället.

Svåra erfarenheter leder ofta till de bästa ögonblicken i livet, som Roy Benette säger det, förutsatt att vi är starka nog att klara det. Vår förmåga att stå ut och inte ge upp definierar vilka vi är. Det finns alltid ett liv bortom utmaningarna och livet är fantastiskt och fullt av överraskningar. Håll ut för att uppleva livet till fullo. Vi har en begränsad livslängd och verkligheten är full med vackra, fantastiska och oförklarliga saker. Ge inte upp halvvägs; ge inte in för hinder som bara finns i din fantasi. Lär dig att hinder inte blockerar din väg utan är din väg.

Sök efter obegränsat hopp, tänk igenom vad du har som är värt att tacka för. Jag är övertygad att det kan ge dig självförtroendet att fortsätta resan genom en svår period. Tuffa tider i livet verkar hålla på för alltid men lär dig att de går över. Något som du tror är viktigt nu kanske du ser som oviktigt om några få år.

Syftet med livet är inte att bli lycklig. Det är att vara användbar, hedrande, att bry sig om andra, för att det skall göra skillnad att du levt och att du levt väl!

— Ralph Waldo Emerson

Lär dig att älska dig själv, du är unik och värdefull. Lugna dig och acceptera att du inte kan kontrollera allting, men att du kanske kan kontroller någonting. Kämpa mot självdestruktiva tankar. Kom ihåg att när du är borta, dina nära och kära och kanske hela världen kan påverkas av det du lämnat efter dig. Men vad är din erfarenhet? Slösa inte bort detta livet, du får inget annat!

Om du tvivlar, välj alltid att leva –
det är du värd!

— baserat på ett citat av Terry Pratchett

7 kommentarer på “Hur skulle världen se ut utan dig?”

 • lya5_in@yahoo.com'/

  I am proud that you have taken your time to write this short yet very thought provoking blog that could change lives in this uncertain times Vani.

 • philip@lessonsnlife.in'/

  A thought provoking article, Vanitha!
  I would encourage your readers to print out their address book and call any two people each day and ask this question:
  Hi, how are you doing through this pandemic….
  Is there any way I can help?

  He/she would have brought cheer to someone. And in the meantime understand and appreciate the difference they have made to someone’s life! Philip John

 • niclas.ericsson@enfogroup.com'/
  Niclas Ericsson säger:

  The world is crazy and have been so for a long time. Maybe this new normal coming, that we today see as crazy, is actually what we should have had. A little bit slower, a little bit more considerate of others, a little less stressful and a lot more love to all life!

Lämna ett svar